Het is wetenschappelijk bewezen dat de vezels in granen belangrijk zijn voor je darmwerking. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert.

Nog een bijkomend voordeel is dat vezels zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt: ze zorgen ervoor dat de energie uit brood langzamer in je bloed terecht komt. Minder pieken en langere en geleidelijke energieafgifte helpen je ook nog eens een kilootje af te vallen!

Volkoren of volvezel

Veel van onze broodsoorten zijn volkoren of volvezel. Volkorenbrood is een wettelijk beschermde naam. Hierbij moeten alle onderdelen van de graankorrel (de meelkern, kiem en zemel) in de natuurlijke verhouding in het brood zitten. Alle goede voedingsstoffen worden daardoor bewaard.

Maar wist je dat ook ons vezelwit evenveel gezonde vezels bevat als volkoren? Hoe zit dat dan, want je ziet ze niet?

De vezels zijn afkomstig van de cichorei-wortel en hebben nagenoeg dezelfde eigenschappen als de vezels uit granen. Je kunt je kinderen dus met een goed gevoel ons monnikenwit of -blond laten eten.

Al ons monnikenbrood bevat bovendien minder zout, vet en suiker en is goed in te vriezen. Al in 2005 mochten wij voor deze soorten het 'ik kies bewust' logo gebruiken.

graankorrelvessem.jpg
vezelrijk.jpg

Monnikenbrood

Iedereen kent inmiddels ons Monnikenbrood. En dat is niet zomaar. Monnikenbrood is namelijk een heel goede keuze in ons assortiment. Alle soorten zijn volvezel, bevatten minder vet, minder suiker en minder zout.

Hiernaast is Monnikenbrood goed te bewaren of in te vriezen en blijft heerlijk krokant.

Monnikenbrood bestaat uit 12 grootbroodsoorten en onze bruine bollen zijn ook van het Monnikenbrood recept.

De tarwe die wij voor Monnikenbrood gebruiken komt uit Oost Duitsland.

Eet smakelijk!

Spelt_donker_L_1.jpg

Spelt volkoren

Bij bakker van Vessem wordt met veel verschillende graansoorten gewerkt. Of het nu gaat om volkoren van tarwe, spelt, haver, rogge, boekweit, eenkoor of emmer, zij zijn vaak volkoren. Dan wordt de hele graankorrel verwerkt, inclusief alle vezeldelen, en gezonde bestanddelen uit de kern.

Naast het volkoren tarwe brood, bakken wij ook volkoren spelt soorten, zoals het Spelt donker brood. Een volkoren spelt brood met extra gezonde zaden.

Heerlijk compact brood, en super gezond. Volkoren spelt staat er namelijk bekend om dat het de energie langzamer afgeeft, waardoor je een langer verzadigd gevoel behoudt. Nog meer goede voorbeelden zijn Spelt Slimm brood, maar ook ons maandbrood is vaak volkoren en op basis van spelt met nog meer andere gezonde granen.

Genieten met een grote G....

 

Vondelbrood_vezelrijk.jpg

Vondel volkoren

Vondelbrood wordt gemaakt van drie biologische volkoren graansoorten: haver, spelt en rogge. Het broodje wordt door gezonde zonnebloem pitten gerold, wat het nog een extra bite geeft.

Wij malen de granen Haver, Rogge en Spelt zelf op onze drie molens in onze winkel in Amsterdam. Wij gebruiken hiervoor uiteraard de hele graankorrel waardoor dit brood bijzonder vezelrijk, voedzaam en gezond is! Het brood kent verder geen onnodige toevoegingen.

Wist jij dat Haver een enorm gezonde graansoort is? Deze bevat bètaglucaan. Dit is een type graanvezel dat een gunstig efect heeft op het verlagen van het LDL-cholesterol gehalte in het bloed.

Vondelbrood is het enige handgemaakte broodsoort in ons assortiment wat in een blikje gebakken wordt. Dit doen wij omdat het deeg te veel water bevat om zonder blikje te bakken.

 

 

Desem_natuurzaden_L.jpg

Desem Natuurzaden

Dit is een brood waarbij de tarwe van biologische oorsprong is. Het meel van dit brood wordt gemalen bij molen de Zandhaas, ofwel in onze eigen maalderij in Zandvoort.

De zaden in dit brood worden gekookt met wat rogge. Hierdoor is er een hoge wateropnamen, en dat maakt het gebruik van broodverbetermiddelen overbodig.

Verder rijst het brood heel lang, en dat noemen wij ook wel fermenteren. Hierdoor zijn de gezonde voedingsstoffen in dit brood makkelijker op te nemen in ons lichaam, en met de combinatie van volkoren hou je lang een verzadigd gevoel.

 

Lees meer...
Wat je deelt, wordt alleen maar meer