Broodje delen?

Meer(w)aarde

In april 2018 zijn wij gekozen tot ‘Duurzaamste Bedrijf van Nederland’. Daar zijn wij heel trots op, maar duurzaamheid roep je niet van de daken. En duurzaam wordt niet goed begrepen. Duurzaam klinkt namelijk duur. Maar dat is natuurlijk niet zo.

Eigenlijk moeten wij het 'Goedkoopzaamheid' noemen, want op langere termijn en voor de volgende generaties is dit gewoon zo....

Weet je wat, wij noemen het Meer(w)aarde, en dat is beter voor jou en voor onze aarde!

De organisatie True Price helpt ons duurzaamheid te berekenen. Zij hebben voor ons uitgerekend wat de 'echte kosten' zijn van Haarlemmer Meer Brood. En deze zijn aanzienlijk lager  dan een gemiddeld volkorenbrood.”

meerw.jpg
fotografieCharlotteBogaert_cb20180922_2641_1_.jpg

Oogstfeest

September 2018 hebben wij feestelijk de oogst binnen gehaald. De nieuwe oogst appels, peren en granen kwamen binnen met een echte trekker, en van de nieuwe oogst maakten wij appelsap, perensap, taartjes en meer.

En van de nieuwe oogst granen werd volkoren meel gemalen, op een grote molen, maar de kindjes hebben ook zelf gemalen met een steen. Iedereen heeft een zakje volkoren meel meegenomen, en bakker Jos is natuurlijk nieuwsgierig of de zelfgemaakte pannekoekjes van dit meel heel erg lekker waren.

Je gooit geen energie weg!

De kinderen smulden er van! Van oud brood maakten zij namelijk wentelteefjes. Van oud brood kun je ook croutons of tosti's maken. Zo krijgen restjes brood nog een eerlijk en gezonde kans.

Voor de kindjes was het een groot feest, maar ook papa en mama vermaakten zich kostelijk. Tot volgend jaar!

 

 

hartje.gif

De echte kosten van brood

We betalen eigenlijk veel te weinig voor producten die in de winkel liggen. Dat komt omdat de milieueffecten van het productieproces niet of nauwelijks worden meegerekend in de prijs. Zo blijft ten onrechte de indruk bestaan dat duurzame producten duur zijn.

Dit is de rode draad voor de week van de MEER(W)AARDE, waarbij wij via verschillende evenementen vragen welk graantje jij eigenlijk bijdraagt aan een gezondere aarde.

Bakker Jos heeft de 'echte prijs' van de productie van brood laat uitrekenen door True Price. Dit is een organisatie die in samenwerking met onder meer AkzoNobel en DSM een methode ontwikkelde om te berekenen welke kosten voor mens en milieu niet worden meegenomen in de winkelprijs van producten. 

Meer weten? 

 

foto_b_b_1_.jpg

Brood & Bier

Bierbrood is een lekker mals volkoren brood, omdat het wordt gebakken met bierbostel. Dit is een afvalproduct van de brouwer, maar zeer goed bruikbaar voor het bakken van brood. De bierbostel is afkomstig van Jopen mooie Nel IPA. Deze IPA valt veelvuldig in de prijzen.

Naast bierbostel wordt het brood gemaakt van lokale granen uit de Haarlemmermeer, en lokaal gemalen. Bijkomend voordeel; in de bierbostel zitten veel voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels.

Ons eigen bier....

'Ons Dagelijks Brood' is de naam van de frissen english pale ale. Van en door Jopen gebrouwen bier. Broodresten van bakker van Vessem worden getoasted en aan het bierproces toegevoegd. Brood en mout spelen de hoofdrol in het jopenbier. De Engelse hopsoorten zorgen voor de frisse en bloemige tonen. Cascasde hop voegt een subtiele fruittoets en een bittere afdronk toe.

Het bier is in een beperkte oplage gebrouwen en te koop in onze winkel op de Bingerweg 1 te Haarlem.

HMB_1.jpg

De keuze voor Haarlemmer Meer Brood

De 'echte kosten' van Haarlemmer Meer Brood bedragen 17 eurocent, en liggen daarmee 15 eurocent lager dan de kosten van conventioneel brood. Hiervan zijn de echte kosten 32 eurocent.

De grootste impacts van de echte kosten van zowel Haarlemmer Meer Brood als conventioneel brood zijn watervervuiling, klimaatverandering en de luchtvervuiling.

De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.

Meer weten?

Wat je deelt, wordt alleen maar meer