Broodje delen?

MEER(W)AARDE is beter voor jou en onze aarde...

Gelukkig, wij maken ons steeds meer zorgen over het behoud van onze aarde. We kunnen er niet meer omheen, en zullen milieubewuster moeten leven. Het wordt allemaal wat simpeler als producenten van ons dagelijks eten en drinken eens meer inzicht geven waar het nu eigenlijk vandaan komt, en welke keuzes er gemaakt worden.

Bakker van Vessem is sinds 2005 veel bezig met duurzaamheid, en houdt zich inmiddels bij al zijn keuzes bezig met mens en milieu. Daarnaast vinden wij het belangrijk zo transparant mogelijk te zijn over de informatie van producen uit onze bakkerij. 

Producten met het groene logo zijn altijd het beste voor jouw gezondheid en die van onze aarde.

'Echte prijs'

Wij hebben de organisatie True Price gevraagd de 'echte kosten' van een van onze broodsoorten te berekenen, het zg Haarlemmer Meer Brood. Dit zijn niet de kosten van het brood, maar ook de 'onzichtbare kosten'  zoals belasting op het milieu, of mogelijke sociale kosten. Of wel de kosten die gemaakt zouden moeten worden om milieu schade terug te draaien.

Door deze 'echte kosten' apart te vermelden op het prijskaartje, kunnen we hierover heel transparant zijn.

Voor ons is het een uitdaging de aankomende jaren de 'echte kosten' van veel producten in kaart te brengen, en in stappen te verlagen.

Uiteraard is het Haarlemmer Meerbrood op dit moment wat duurder, maar op lange termijn goedkoper. 

Op deze manier werken wij samen aan MEER(W)AARDE, beter voor jou en de aarde....

Wil jij meer weten over de 'echte kosten' van brood? Lees hieronder meer.

Mocht je meer gedetailleerde informatie over de producten willen dan verwijzen wij je graag door naar onze productinformatie pagina

 

groen.gif
logo2.jpg

De 'echte kosten' van een product zijn directe milieukosten

De prijs van een brood wordt bepaald door de kosten van het verbouwen, malen en vervoeren van graan en de kosten van het produceren van andere ingredienten van brood. Hierbij  komen kosten bij, zoals de salarissen van onze vakmensen, machines, energie etc. Deze prijs noemen wij de marktprijs van brood.

Eigenlijk vertelt de marktprijs van een brood niet het hele verhaal. Het produceren van bijvoorbeeld het hoofdingredient, graan,brengt namelijk nog andere, vaak directe milieukosten met zich mee. Denk hierbij aan watervervuiling of kllimaatverandering. 

Deze kosten worden in de marktprijs niet meegenomen, en moeten door de volgende generaties betaald worden.

De 'echte kosten' van een product zijn de som van (onzichtbare) kosten voor het milieu of mogelijke sociale kosten. Dat betekent dat de 'echte kosten' van een brood met milieuvervuilende ingredienten hoger zijn dan die van een milieuvriendelijk gebakken brood.

Meer over;

VVLP.21_01_10.DSC8392.jpg

Het recept van Haarlemmer Meer Brood

De ingredienten bestaan uit

HMB_1.jpg

De keuze voor Haarlemmer Meer Brood

De 'echte kosten' van Haarlemmer Meer Brood bedragen 17 eurocent, en liggen daarmee 15 eurocent lager dan de kosten van conventioneel brood. Hiervan zijn de echte kosten 32 eurocent.

De grootste impacts van de echte kosten van zowel Haarlemmer Meer Brood als conventioneel brood zijn watervervuiling, klimaatverandering en de luchtvervuiling.

De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.De voornaamste oorzaken van deze impacts zijn gebruik van mest, fossiele brandstoffen en electriciteit.

Meer weten?

IMG_2218_150ppi.jpg

Wil jij ook je graantje bijdragen?

Onze katoenen broodzak

Het verlagen van het gebruik van plastic verpakkingsmaterialen was nog nooit zo goedkoop. Koop eenmalig onze katoenen broodzak voor € 2,50 en ontvang vervolgens 5 eurocent korting op een brood. Veel belangrijker, hiermee voorkom je het gebruik van een plastic zak.

Gooi geen energie weg

Bakker van Vessem zorgt dat jouw broodresten omgezet worden naar energie. Dit levert een beoorlijke CO2 besparing op, en uiteraard groen gas.

Suggesties met brood van gisteren?

Wentelteefjes, broodcroutons of tosti's. Zomaar wat ideeen om te maken  van oud brood. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten op onze facebook pagina.

Wat je deelt, wordt alleen maar meer